Ahad, 2 Ogos 2009

Wang Kertas- Satu Ringgit Siri Pertama / Bank Notes-One Ringgit First SeriesWang kertas siri pertama telah dikeluarkan oleh Bank Negara Malaysia pada bulan Jun 1967. Dimuka hadapan ialah potret DYMM Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agong pertama iaitu Tuanku Abdul Rahman dari Negeri Sembilan.

Wang kertas ini ditandatangani oleh Gabenor kedua iaitu Tan Sri Abdul Aziz Bin Haji Taha.

Wang Kertas- Sepuluh Ringgit Siri Pertama / Bank Notes-Ten Ringgit First Series


Wang Kertas- Lima Ringgit Siri Pertama / Bank Notes-Five Ringgit First Series


Wang Kertas- Satu Ringgit Siri Pertama / Bank Notes-One Ringgit First Series


Wang kertas ni beli kat ebay. Memang sengit waktu nak dapatkan duit ni. Bidaan pada saat-saat akhir memihak kepada saya. Syukur alhamdulillah.

Saya tidak memilih keadaan wang kertas , janji ada sudah memadai untuk menjadi tatapan anak cucu dimasa hadapan. Paling tinggi pun mungkin wang kertas RM100. Nak simpan nilai yang lebih tinggi pun tak mampu, apa yang termampu itulah yang disimpan.

Wang Kertas- Satu Ringgit Siri Pertama / Bank Notes-One Ringgit First SeriesWang kertas siri pertama telah dikeluarkan oleh Bank Negara Malaysia pada bulan Jun 1967. Dimuka hadapan ialah potret DYMM Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agong pertama iaitu Tuanku Abdul Rahman dari Negeri Sembilan dan ditandatangani oleh Gabenor pertama iaitu Tun Ismail Mohd Ali.