Ahad, 19 Julai 2009

AYAHANDA & BONDA TERCINTA

Lencana Sekolah / School Badges---SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN SS17 SUBANG JAYA.

Lencana Sekolah / School Badges---SEKOLAH KEBANGSAAN TANJUNG KARANG.


LENCANA SEKOLAH

Terdapat 4 warna pada lencana sekolah iaitu :
1. MERAH - Keberanian.
- Berani membanteras anasir – anasir yang tidak di ingini.
- Berazam dan bercita – cita murni ke arah kejayaan
2. KUNING - Ketaatan kepada raja yang memerintah
3. HIJAU - Kesucian agama Islam sebagai agama rasmi negara
4. BIRU - Keamanan dan kebahagiaan
- Tiada persengketaan ( mewujudkan suasana baik – baik di kalangan guru dengan guru , guru dengan murid , guru dengan ibubapa serta masyarakat sekeliling )


DUA TANGAN , OBOR DAN 4 GELUNG ROTAN
Penyemaian semangat ‘ Kesukanan ’ bermula dari bangku sekolah lagi.Ini dilambangkan oleh satu obor yang melambangkan wujudnya semangat kesukanan yang berkobar – kobar di kalangan murid – murid.Disamping itu, terdapat 4 buah gelung rotan yang menggambarkan gabungan 4 buah rumah sukan yang diadakan di sekolah ini.Rumah – rumah sukan itu pula dikaitkan dengan 4 warna yang terdapat pada lambang sekolah iaitu merah , biru , hijau dan kuning.Dua tangan kelihatan merangkul obor dan 4 gelung rotan itu tadi iaitu sedapat mungkin cuba memelihara keunggulan dan semangat kekitaan yang ada dapat dikekalkan.Sejarah Sekolah

Pada awal abad ke– 29 Tanjong Karang adalah sebuah perkampungan kecil yang menghubungkannya dengan Kuala Selangor . Tanjong Karang tidak banyak mengalami perubahan dalam struktur hidup penduduk sekitarnya jika dibandingkan dengan dengan penduduk – penduduk yang tinggal di pekan – pekan yang baru membangun. Ketika itu Tanjong Karang hanya didiami oleh sebilangan kecil keluarga orang – orang Melayu dan orang Cina.Bagi memenuhi keperluan hidup penduduk sehari – hari , terdapat sebuah kedai atap yang dimiliki oleh seorang taukeh Cina yang dikenali dengan panggilan Ee Koon. Mata pencarian penduduk – penduduk di sini kebanyakannya bekerja sebagai nelayan. Sesuai dengan kedudukan Tanjong Karang ini sendiri terletak berhampiran dengan kuala sungai iaitu Sungai Tengi. Selain daripada itu juga , ada yang bekerja sendiri seperti bertani dan mengambil upah mencucuk atap. Tahun demi tahun bilangan penduduk Tanjong Karang terus bertambah.Mulai saat itu orang–orang tua di kampung ini mulai sedar yang anak–anak mereka telah sekian lama terbiar tidak mendapat sebarang pendidikan asas yang sepatutnya mereka perolehi untuk faedah hidup mereka sendiri di masa akan datang.

Bagi mengatasi keadaan begini , atas daya usaha ketua kampung iaitu Tok Penghulu, sebuah bangunan sekolah telah dibina pada 1906 di atas tapak masjid lama Tanjong Karang.Namun demikian. Namun demikian, ramai ibubapa yang masih tidak memahami relevannya pendidikan sekular. Ditambah lagi dengan kemahuan ibu bapa yang inginkan anaknya membantu mereka membuat kerja – kerja rumah atau di sawah ladang. Kehadiran murid semakin merosot dan menyebabkannya terpaksa ditutup beberapa bulan kemudian. Bangunan asal telah dibawa ke Bukit Belimbing,Kuala Selangor dan dibuka pula di sana.

Anak–anak kampung mula tidak menerima pendidikan di sekolah lagi.Namun begitu , mereka berpeluang mengaji Al–Quran di rumah imam yang ada ketika itu iaitu Imam Puput.Keadaan ini berlanjutan sehingga tamatnya Perang Jerman pada tahun 1918. Walaupun begitu, orang–orang tua di kampung masih tidak berpuas hati dengan ketiadaan sekolah di kampung mereka. Akhirnya, atas usaha Penghulu Raja Alang , kedai kepunyaan Imam Puput telah diubahsuai untuk dijadikan bangunan sekolah dan dikenakan bayaran sewa tahunan . Akhirnya pada 9 Februari 1920, Sekolah ini dibuka dengan bolangan 2 orang guru dan 45 orang murid. Pada tahun 1925, sebuah bangunan kayu di bina dan diberi nama Sekolah Melayu Tanjong Karang.

Pada tahun 1953, darjah tujuh diwujudkan. Pada tahun 1955 hingga tahun 1959, sekolah ini dijadikan Sekolah pusat Penempatan Pelajar-pelajar Darjah Tujuh. Pada bulan Mei 1959, sekolah ini dijadikan penempatan sementara Darjah Menengah Melayu Tanjong Karang yang kini dikaenali sebagai sekolah Menengah Dato Harun. Pada tahun 1974 dan 1981, di bina bangunan dua tingkat bagi menampung 420 orang murid dan 22 orang guru. Sekolah ini juga menempatkan Pusat kegiatan guru bagi sekolah-sekolah Zon Tanjong Karang sehingga di dirikan bangunan PKG Tanjong Karang.

Pada 5 Januari 1992, diwujudkan kelas pra sekolah tajaan Kementerian Pendidikan. Ianya menampung seramai 25 orang murid dan seorang guru. Pada tahun 1998, telah dibina bangunan dua tingkat bagi menampung jumlah pelajar yang semakin meningkat. Pada November 2001, makmal komputer telah diserahkan kepada pihak sekolah.

Lencana Sekolah / School Badges---SEKOLAH RENDAH AGAMA

Lencana Sekolah / School Badges---SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN TAMAN MELAWATI


Red: Love and Loyalty towards the country

Blue: Peace and Harmony

Yellow: The Selangor flag

2 Hands Clasping: Teamwork ethics

Pencil: An icon of success

Stairs: The way to success

Book: Academic Importance

Hibiscus: National Spirit

Olympic rings: Importance of sports

1991: Date of establishment (1412 is the equivalent Islamic year)

School Address:
Fasa 6, Taman Melawati,
53100 Gombak,
Selangor Darul Ehsan

Lencana Sekolah / School Badges---SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN TEKNIK GOMBAK.

Lencana Sekolah / School Badges---SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN SEKSYEN 3, BANDAR KINRARA

Lencana Sekolah / School Badges---SEKOLAH KEBANGSAAN SEKSYEN 2 BANDAR KINRARA.S.K.S.2.B.K mula dibina pada awal tahun 1999 dan siap sepenuhnya pada akhir tahun 2001. Sekolah ini mula beroperasi pada 4.2.2002 yang lalu. Seramai 17 orang guru kumpulan pertama yang ditugaskan mengajar di sekolah ini secara rasmi. Murid-murid kumpulan pertama pula ialah seramai 343 orang dengan 9 buah kelas dibuka.
Pada tahun 2003 sejumlah 14 buah kelas telah dibuka dan bilangan murid sekolah seramai 568 orang. Bilangan guru juga bertambah kepada 30 orang. Pada tahun 2004 terdapat 23 buah kelas dan seramai 826 murid dengan 42 orang guru.
Kini, SKS2BK bergerak dengan tenaga kerja seramai 52 orang guru dan 4 orang staf sokongan. Kami bekerja dengan satu misi dan visi yang sama untuk melahirkan insan yang cemerlang dan seimbang.

Sekolah Kebangsaan Seksyen 2 Bandar Kinrara
Jalan BK3/8
Bandar Kinrara
47180 Puchong
Tel: 0380769376/0380769364

Lencana Sekolah / School Badges---SEKOLAH KEBANGSAAN BUKIT JALIL, KUALA LUMPUR

Lencana Sekolah / School Badges---SEKOLAH KEBANGSAAN TAMAN SENANGAN.


LOGO SEKOLAH

WARNA KUNING - MELAMBANGKAN SIKAP TOLERANSI DAN KEHARMONIAN ANTARA KAUM DI SEKOLAH INI.

HIJAU - KEMAKMURAN NEGERI DAN PENDUDUKNYA.

MERAH - MELAMBANGKAN SEMANGAT DAYA JUANG.

PUTIH - MELAMBANGKAN KESUCIAN DAN KESOPANAN.

LAMBANG OBOR - MELAMBANGKAN ILMU ADALAH BUKU CAHAYA KEHIDUPAN

POKOK PINANG - LAMBANG NEGERI PULAU PINANG

BENDERA SEKOLAH
HIJAU : Melambangkan kemakmuran penduduk-penduduk di kawasan ini.
PUTIH : Melambangkan kesucian dan kesopanan.
KUNING : Melambangkan sikap toleransi dan keharmonian antara kaum di sekolah ini.

Sekolah Kebangsaan Taman Senangan,
13050 Butterworth,
Seberang Perai (Utara), P.Pinang.

Lencana Sekolah / School Badges---SEKOLAH MENENGAH AGAMA

Lencana Sekolah / School Badges---SEKOLAH KEBANGSAAN BUKIT NAGA, SHAH ALAM


SEJARAH SKBN:

Sekolah Kebangsaan Bukit Naga dibuka pada 19 Mac 1921 satu-satunya lokasi yang wujud pada masa itu di Batu 6, Kampung Bukit Naga Klang. Nama asal sekolah ini adalah Sekolah Melayu Batu 6, Jalan Bukit Kemuning, Klang.

Pada awal sekolah ini dibuka ia hanya mempunyi seramai 23 orang murid lelaki sahaja, hanya selepas 3 tahun kemudian 3 orang murid perempuan telah mendaftar. Tenaga pengajar pada ketika itu hanya 2 orang iaitu Cikgu Md Zain bin Mohamad sebagai Guru Besar dan Cikgu Abdurrahman bin Lebai sebagai penolongnya.

Bangunan kayu yang mula-mula dibina hanya bertahan selama lima tahun sahaja dan pada akhir tahun 1925 ia digantikan dengan bangunan kayu bertiang yang lebih sempurna dengan keluasan 64 kaki panjang dan 26 kaki lebar bagu menampung bilangan murid yang terus meningkat sehingga 84 orang pada tahun1941 dan setelah kemasukan Jepun jumlah muridnya terus merosot hingga pada akhir pemerintahan Jepun (tahun 1945), Sekolah Melayu Bukit Naga terpaksa ditutup. Semua peralatannya dipindahkan ke sekolah yang baru dibina oleh orang-orang kampong di Jalan Kebun. Guru-guru juga turut dipindahkan ke sekolah tersebut. Pada peringkat asalnya sekolah baru itu juga dikenali dengan nama Sekolah Melayu Bukit Naga.

Walaubagaimanapun, Sekolah Melayu Bukit Naga ini dibuka semula pada tahun 1946, iaitu sewaktu pihak British memerintah semula Tanah Melayu. Semenjak itu Sekolah Melayu Bukit Naga terus berkembang maju dengan penambahan murid dan bangunan-bangunan baru dan seterusnya mendapat nama baru Sekolah Kebangsaan Bukit Naga (SKBN).

Disaat yang mencuit hati, hayat bangunan kayu bersejarah yang berusia 73 tahun terpaksa dirobohkan pada Disember 1998 diatas faktor keselamatan dan digantikan dengan bangunan batu setinggi 4 tingkat.

Sekolah Kebangsaan Bukit Naga kini berdiri megah menjadi mercu tanda Kampung Bukit Naga diatas Lot 3849, Seksyen 32, Bukit Naga, Shah Alam yang meliputi kawasan seluas 6 ekar.