Sabtu, 18 Julai 2009

Lencana Sekolah / School Badges---SEKOLAH KEBANGSAAN PENGKALAN JAYA, TASIK GELUGUR, PULAU PINANG


Sekolah ini mula beroperasi pada tahun 2001 dengan nama Sekolah Kebangsaan Pengkalan Jaya. Nama Pengkalan Jaya diilhamkan oleh Guru Besar pertama sekolah ini sempena gabungan nama tempat dan konsep kejayaan menyeluruh. Motif ini diabadikan pada lambang lencana sekolah dengan huruf bingkai PJ. Pada asalnya sekolah ini dinamakan dengan Sekolah Kebangsaan Tasek Gelugor II kerana pada peringkat perancangan awal SKTG yang berada di Jalan Besar Tasek Gelugor akan berpindah ke sini sepenuhnya. Sehubungan dengan ini pada peringkat permulaannya semua urusan mesyuarat dan perundingan dikendalikan oleh En. Aboo Hassan b. Ahmad selaku Guru Besar Sek. Keb. Tasek Gelugor.

Namun begitu pada 08 November 2000 suatu mesyuarat khas telah diadakan di Pejabat Pendidikan Daerah Utara/Tengah bersama semua guru yang terpilih untuk ditempatkan ke SKPJ sebagai kumpulan pertama yang meneroka sekolah baru ini. Ianya terdiri daripada Haji Abdul Rahman b. Hj. Jamaludin - Guru Besar, En. Noor Azhar b. Mansor – Pen. Kanan Pentadbiran, Haji Sabri b. Hj. Sulaiman – Pen. Kanan Hal Ehwal Pelajar, En. Mohd Fuaad b. Ismail – Pen. Kanan Kokurikulum, bersama tenaga pengajar 17 orang guru dan seorang Pembantu Tadbir serta seorang Pembantu Am Rendah. Memandangkan sekolah ini muncul secara ‘tiba-tiba’ maka pada tahun 2001 banyak kemudahan yang tidak lengkap tetapi dibekalkan secara beransur-ansur. Persekitaran lokasi sekolah kosong kerana tiada peruntukan landskap. Sebanyak 11 buah kelas dibuka dan beroperasi bermula dari Tahun 1 hingga Tahun 4 sahaja dengan bilangan pelajar seramai 384 orang yang dipindahkan sebahagian besarnya dari Sek. Keb. Tasek Gelugor dan selebihnya dari Sek. Keb. Padang Menora berdasarkan alamat terdekat. Tahun 1 (3 kelas), Tahun 2 (3 kelas), Tahun 3 (2 kelas) dan Tahun 4 (3 kelas).

Lencana Sekolah / School Badges---SEKOLAH JENIS KEBANGSAAN (C) YAK CHEE

Lencana Sekolah / School Badges---SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN BANDAR BARU SUNGAI BULOH.


WARNA BIRU - Keutuhan tekad dan cita-cita
WARNA MERAH - Berani dan bersemangat juang
WARNA KUNING - Kesetiaan dan ketaatan
WARNA PUTIH - Kebersihan
BULAN DAN BINTANG
Lambang kecemerlangan hidup di dunia dan di akhirat.
Kecemerlangan yang diharapkan wujud dalam diri pelajar.
JALUR MERAH PUTIH
Menjunjung cita - cita dan wawasan Negara
BUKU TERBUKA
Perkembangan jasmani, emosi, rohani dan intelek serta
semangat kesukanan.
REHAL
Ilmu sebagai asas mencapai kemajuan.
SIMBOL GEAR
Sentiasa terkini dalam bidang sains dan teknologi
BUNGA RAYA
Semangat muhibbah dan permuafakatan.

Lencana Sekolah / School Badges---SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN SUNGAI KAPAR INDAH.


SIMBOL

BUKU : Melambangkan kesuburan ilmu yang sentiasa berkembang.

RODA : Melambangkan rukun iman serta melambangkan kemajuan sains dan teknologi yang perlu diterokai.

POKOK JATI : Melambangkan jati diri pelajar yang keteguhan seimbang dari jasmani, emosi, rohani dan intelek.


WARNA

KUNING : Kebesaran Tuhan dan ketaatan kepada raja dan pemimpin

HIJAU : Kecintaan terhadap kehidupan yang amandan pemupukan perpaduan antara kaum.

MERAH : Keberanian , ketekunan dan kesungguhan untuk mencapai kecemerlangan.


UNGKAPAN

BERUSAHA : Rajin, bekerja keras dan bersemangat kuat untuk mencapai matlamat.

BERILMU : Tekun mencari ilmu dan mencintainya dalam usaha menjadi insan yang cemerlang.

BERJASA : Pendidikan dengan kesedaran bahawa pembentukan Insan akhirnya

SEJARAH SMKSKI

SMK Sungai Kapar Indah yang dibangunkan di kawasan seluas 9.0 ekar di Taman Sungai Kapar Indah , Sementa. Ia adalah sebuah Sekolah Menengah Harian biasa yang boleh menempatkan 1300 pelajar pada satu sesi persekolahan. Sekolah ini mula dibuka pada pertengahan tahun 2003 dengan 2 orang penolong kanan, seorang guru dan 7 staf sokongan. Pada 29 September, pengetua pertama melapor diri.Sekolah ini mempunyai 5 blok bangunan, dilengkapi dengan prasarana asas yang kondusif terdiri daripada 36 bilik darjah, sebuah bilik komputer, bilik bahasa, bilik kejuruteraan teknologi, bilik lukisan kejuruteraan, bilik ERT, bengkel KH, makmal sains, Pusat Sumber, kedai buku, kantin, surau, pejabat, bilik guru dan bilik kesihatan.Semenjak ia dibuka pada 5 Januari 2004, sekolah ini telah memulakan sesi persekolahannya dengan membuka 16 kelas yang menempatkan seramai 530 pelajar dari tingkatan 1,2,4 & 6. Bilangan guru ketika itu adalah seramai 32 orang. Pada awal tahun 2005, bilangan kelas telah bertambah kepada 32, dengan pelajar berjumlah 1000 orang dan keperluan guru adalah seramai 59 orang. Untuk mengisi tingkatan 1 “feeder school” bagi sekolah ini adalah SK Sementa dan SK Sg Kapar Indah, manakala bagi pelajar tingkatan 2, dan 4 adalah kebanyakkannya dari SMKTIS dan SMKRP. Pada tahun 2005, SMKSKI juga telah dipilih untuk menempatkan pelajar tingkatan 1 dalam Program Rancangan Khas (KRK). Pelajar ini adalah pelajar cemerlang UPSR yang tidak berpeluang ke SBP. Pemilihan mereka adalah di bawah kawalan PPD Klang.