Isnin, 6 Julai 2009

Hobi Mengumpul Kad Telefon.Hobi mengumpul kad telefon seingat saya bermula pada tahun 1997 ketika itu sedang hangat bercinta dengan gadis manis dari Kuala Terengganu. Cuba anda bayangkan jika seorang di Kuala Lumpur dan seorang lagi di K Terengganu....berapa banyakkah duit syiling yang perlu disediakan untuk panggilan selama 15 minit hingga 30 minit. Tentu berat poket nak membawa duit syiling tersebut.
Nasib baiklah ada kad telefon ni, jadi memudahkan kerja untuk membuat panggilan. Ada juga yang meninggalkan kad telefon yang telah habis digunakan di pondok telefon, jadi ambil ajelah untuk disimpan.
Syarikat TELEKOM MALAYSIA yang mula memperkenalkan kad telefon dengan pondok telefon berwarna kuning yang dikhaskan untuk kad telefon sahaja. Kemudian diperkenalkan pondok telefon berwarna biru yang boleh menggunakan duit syiling dan kad .
Kemudian muncul satu lagi pengendali telefon awam yang menggunakan kad tetapi kewujudannya tak lama. Syarikat tersebut ialah CITIFON dan pondok telefon miliknya berwarna hijau.Penggunaan kad telefon beransur-ansur lenyap setelah kemunculan telefon bimbit.

Tiada ulasan: